Wanneer je als consument een aankoop op afstand hebt gedaan (bijvoorbeeld via internet of telefoon), bij een professionele partij, dan heb je in beginsel vanaf de dag nadat je het product of de dienst hebt ontvangen veertien kalenderdagen de tijd om zonder opgaaf van redenen aan te geven dat je van de koop af wilt zien. Bij telefonische aankopen buiten een fysieke winkelruimte geldt dit alleen als het aankoopbedrag meer dan 50 euro is.
Wanneer de verkoper bij het sluiten van de overeenkomst vergeet deze bedenktijd te vermelden, dan wordt de termijn verlengd tot het moment dat de verkoper je hiervan alsnog op de hoogte stelt, met een maximum van 12 maanden.
Je kunt op verschillende manieren aangeven dat je van de koop af wilt zien. Dit kan bijvoorbeeld per post, per e-mail, of vaak is er bij aankoop via internet een formulier bijgevoegd waarmee je dit kunt aangeven. Nadat je bij de verkoper hebt aangegeven van de koop af te willen zien, dien je het product vervolgens binnen veertien dagen terug te zenden naar de verkoper. De kosten voor het terugzenden zijn volgens de wet voor eigen rekening, tenzij de verkoper je niet heeft medegedeeld dat je deze kosten zelf dient te dragen. Wanneer je gebruik maakt van deze mogelijkheid om van de koop af te zien, moet de verkoper uiterlijk binnen 14 dagen alle van jou ontvangen betalingen, met inbegrip van leveringskosten, vergoeden.
Heb je het product al gebruikt? Het uitgangspunt is dat je voor de mogelijke waardevermindering als gevolg hiervan niet hoeft te betalen. Dit is anders wanneer je het product verder hebt gebruikt dan nodig was om te bepalen of je van de bedenktijd gebruik wilde maken. Voor sommige producten geldt dat er geen mogelijkheid bestaat om van de koop af te zien, onder meer als de aard van het product zich daartegen verzet. Sommige producten kunnen bijvoorbeeld vanwege hun bederfelijkheid, vanwege redenen van hygiëne (zoals ondergoed) of vanwege het verbreken van de verzegeling (zoals software, games of dvd’s) niet op grond van deze bedenktijdregeling worden teruggezonden.
Bij digitale inhoud of diensten, zoals een streamingabonnement of betaalde app, vervalt het herroepingsrecht alleen als je vooraf hebt ingestemd met directe levering én hebt verklaard afstand te doen van je herroepingsrecht.
Heb je na het lezen van deze FAQ verder nog vragen over jouw rechten met betrekking tot een online aankoop? Neem dan contact op met Clinic via ons aanvraagformulier.