1. Home
  2. Online aankopen
  3. Wanneer kan ik afzien van een aankoop die ik telefonisch of online gedaan heb?

Wanneer kan ik afzien van een aankoop die ik telefonisch of online gedaan heb?

Wanneer je als consument online of telefonisch een aankoop van meer dan 50 euro hebt gedaan bij een professionele partij, dan heb je in beginsel vanaf de dag nadat je het product of de dienst hebt ontvangen veertien kalenderdagen de tijd om zonder opgaaf van redenen aan te geven dat je van de koop af wilt zien. Wanneer de verkoper bij het sluiten van de overeenkomst vergeet deze bedenktijd te vermelden, dan wordt de termijn verlengd tot de verkoper je hiervan wel op de hoogte stelt. Deze verlenging is maximaal 12 maanden.

Je kunt op verschillende manieren aangeven dat je van de koop af wilt zien. Dit kan bijvoorbeeld per post, per e-mail of vaak is er bij aankoop via internet eenformulier bijgevoegd waarmee je dit kunt aangeven. Nadat je bij de verkoper hebt aangegeven van de koop af te willen zien, dien je het product vervolgens binnenveertien terug te zenden naar de verkoper. De kosten voor het terugzenden zijn volgens de wet voor eigen rekening, tenzij de verkoper je niet heeft medegedeeld dat je deze kosten zelf dient te dragen. Wanneer je gebruik maakt van deze mogelijkheid om van de koop af te zien, moet de verkoper uiterlijk binnen 14 dagen alle van jou ontvangen betalingen, met inbegrip van leveringskosten, vergoeden.

Heb je het product al gebruikt? Het uitgangspunt is dat je voor de mogelijke waardevermindering als gevolg hiervan niet betaalt. Dit is anders wanneer je verder bent gegaan in het gebruik van het product dan daadwerkelijk nodig was om te bepalen of je van de bedenktijd gebruik wilde maken. Voor sommige producten geldt dat er geen mogelijkheid bestaat om van de koop af te zien, onder meer als“de aard van het product” zich daartegen verzet. Sommigen producten kunnen vanwege bijvoorbeeld hun bederfelijkheid, vanwege redenen van hygiëne(bijvoorbeeld ondergoed) of vanwege het verbreken van de verzegeling (bijvoorbeeldDVD’s) niet op grond van deze bedenktijd regeling worden teruggezonden.

Heb je na het lezen van deze FAQ verder nog vragen over jouw rechten met betrekking tot een online aankoop? Neem dan contact op met Clinic via ons aanvraagformulier.

Geupdate op 24 mei 2021

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Geen zorgen en dien een vraag in!
VRAAG INDIENEN