1. Over Clinic

Over Clinic

Team Clinic

Door de jaren heen is er een dynamische groep ontstaan van betrokken Clinic-ers. Allemaal zijn we gedreven enthousiastelingen met een maatschappelijke betrokkenheid.

Studenten

Coördinator

Bestuur

De Raad van Advies

Focus van Clinic

In tegenstelling tot rechtswinkels is Clinic actief op een beperkt gebied binnen het recht. Binnen dit rechtsgebied kunnen wij uw vragen beantwoorden. Vragen die daar buiten vallen kunnen en zullen we niet behandelen. Ook hebben we een beperkte doelgroep waarbinnen wij vragen beantwoorden. De Clinic is uitsluitend bedoeld voor particulieren en kleine, startende ondernemingen voor wie gespecialiseerde rechtsbijstand te kostbaar is.

Rechtsgebied
Vragen aan de Clinic liggen meestal op het gebied van het:

 • het intellectuele eigendomsrecht: bijvoorbeeld het auteursrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht, databankenrecht, modellenrecht, met uitzondering van het octrooirecht;
 • telecommunicatierecht: Spam, SMS-diensten, nummerbehoud;
 • internetrecht: identiteitsdiefstal, domeinnaamgeschillen;
 • privacy;
 • informatierecht: vrijheid van meningsuiting, journalistiek;
 • ICT-recht: computercriminaliteit;
 • consumentenrecht: (ver)koop op afstand, algemene voorwaarden en overeenkomsten van webwinkels.

  Deze lijst is slechts een indicatie. Neem in geval van twijfel contact met ons op.

Zaken die wij niet behandelen
Een aantal zaken vallen uitdrukkelijk niet binnen de scope van de Clinic:

 •    vragen die niet beoordeeld kunnen worden op basis van Nederlands recht;
 •    zaken die de Clinic niet per email of mondeling over de telefoon kan behandelen;
 •    vragen die ertoe strekken dat de Clinic een contract, brief of algemene voorwaarden opstelt. Vragen over bepalingen of bedingen uit contracten en algemene voorwaarden worden uiteraard wel behandeld;
 •    zaken waarvan al duidelijk is dat geprocedeerd zal moeten worden. In dat geval kunt u wel contact met ons opnemen indien u geen advocaat kan vinden;
 •    vragen met betrekking tot belastingrecht en import of exportheffingen en, wegens de specialistische (technische) kennis die hiervoor nodig is, inhoudelijke vragen die uitsluitend betrekking hebben op octrooirecht.

Voorbehoud
Aangezien we nauw samenwerken met een aantal advocaten binnen het bovenstaande rechtsgebied, kan het zijn dat wij gedwongen worden door omstandigheden om een zaak niet te behandelen. Dit doen wij onder andere om de vertrouwelijkheid van uw persoonlijke informatie te garanderen. Hoewel wij er naar streven een zo volledig mogelijke dienst aan te bieden, behouden wij ons het recht voor om, in overeenstemming met onze leveringsvoorwaarden, zaken niet te behandelen.

De eerste Law Incubator in Europa!

Op het Clinic-platform komen de beste masterstudenten Informatierecht samen om start-ups & particulieren kosteloos te helpen met juridische vragen. Ondertussen kijken gespecialiseerde advocaten belangeloos met ze mee. Een praktijkplek als dit heet een law incubator. En daar zijn we de eerste mee in Europa. Clinic is een keuzevak voor studenten van de master Informatierecht, Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam.

Een gewild praktijkvak voor studenten informatierecht

We maken namens Clinic actief deel uit van het internationale netwerk van Europese Law Incubators iLINC en hebben sinds onze oprichting een flinke groei doorgemaakt. De gerenommeerde partnerkantoren maken ons een gewilde stageplek. Toch is er ieder jaar slechts plek voor 12 masterstudenten. Dat vraagt om een strenge selectie. De studenten mogen gebruik maken van een werkruimte in B. Amsterdam, een van de belangrijkste startup-gebouwen van Europa.

Clinic gelooft in de kracht van samenwerking

Als law incubator brengen we verschillende partijen samen. Clinic kan niet bestaan zonder de hulp van maatschappelijk betrokken studenten, advocatenkantoren, start-ups en donateurs. Door samen te werken lukt het ons om gratis juridisch advies te bieden aan minder vermogende particulieren en ICT start-ups. En dat is onze belangrijkste doelstelling.

Samenwerkingen en partners

Clinic gelooft sterk in de kracht van samenwerking. Zo zijn we actief op het internationale platform iLINC. Daar delen we onze inzichten met law incubators van andere universiteiten (Queen Mary University of London, Hans Bredow Institute for Media Research Hamburg en The Brooklyn Law Incubator & Policy of the University of Brooklyn in New York). Maar ook Clinic zelf kan niet bestaan zonder de hulp van maatschappelijk betrokken partners. Met dank aan de belangeloze steun van advocaten en donateurs, lukt het ons ieder jaar weer om met een select gezelschap van 12 gedreven toptalenten gratis juridisch advies te bieden van hoog niveau. De groep met partners blijft maar groeien. Momenteel krijgen we steun van de gemeente Amsterdam, onze 9 partnerkantoren, het Instituut voor Informatierecht en een gezelschap vrijgevige donateurs.

Ook jij kunt deel uit maken van deze groep!

Hoe het platform ontstond

Clinic is een onafhankelijke stichting, naar idee van Christiaan Alberdingk Thijm (advocaat bij bureau Brandeis en docent bij de UvA). In 2008 zag hij een kans om talentvolle masterstudenten te koppelen aan partijen met juridische vragen maar weinig budget. Gespecialiseerd juridisch advies is namelijk vaak van cruciaal belang, maar niet voor iedereen betaalbaar. Anderzijds zag hij hoe net-afgestudeerde juristen steeds vaker gevraagd werd om praktijkervaring. Het werd tijd om een plek te creëren waar de twee elkaar konden ontmoeten.