1. Over Clinic

Over Clinic

Team Clinic

Door de jaren heen is er een dynamische groep ontstaan van betrokken Clinic-ers. Allemaal zijn we gedreven enthousiastelingen met een maatschappelijke betrokkenheid.

Studenten

Coördinator

Bestuur

De Raad van Advies

Focus van Clinic

De Clinic is, in tegenstelling tot andere rechtswinkels, actief binnen een specifiek rechtsgebied: informatierecht. Vanwege onze focus op dit specifieke rechtsgebied kunnen wij al uw vragen hieromtrent, met zorg en kennis beantwoorden. Naast het specifieke rechtsgebied, is Clinic uitsluitend bedoeld voor particulieren en kleine ondernemingen voor wie gespecialiseerde rechtsbijstand te kostbaar is.

Rechtsgebied

Rechtsgebieden die binnen het juridisch kader van Clinic vallen:

Rechtsgebied

Indicatieve specificatie

Uitgezonderd

Intellectuele eigendomsrecht

Auteursrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht, databankenrecht en modellenrecht

Octrooirecht.

Telecommunicatierecht

Spamberichten, SMS-diensten en nummerbehoud

 

Internetrecht

Identiteitsdiefstal en domeinnaamgeschillen

 

Informatierecht

Vrijheid van meningsuiting en journalistiek

 

ICT-recht

Computercriminaliteit

 

Consumentenrecht

Algemene voorwaarden, (ver)koop op afstand en overeenkomsten van webwinkels.

Belastingrecht en import of exportheffingen.

Zaken die wij niet behandelen

Buiten het bereik van Clinic haar expertise, vallen onder andere de aanvragen die Clinic:

  • niet op basis van het Nederlands recht kan beantwoorden;
  • niet per email of telefonisch kan behandelen;
  • verzoeken een contract, een brief of algemene voorwaarden op te stellen;
  • ontvangt en waarvan duidelijk is dat geprocedeerd zal moeten worden.

Bovengenoemde voorbeelden zijn niet limitatief. Wanneer u twijfelt of onze expertise betrekking heeft op uw vraag, is het mogelijk om hierover contact op te nemen.

Voorbehoud

Aangezien Clinic nauw samenwerkt met advocatenkantoren, bestaat er mogelijkheid dat Clinic door omstandigheden genoodzaakt is een aanvraag niet te behandelen. Hierbij worden zowel de belangen van de aanvrager, als die van de advocatenkantoren in acht genomen. Clinic behoudt zich het recht voor om, in overeenstemming met onze leveringsvoorwaarden, aanvragen niet te behandelen.

De eerste Law Incubator in Europa!

De beste masterstudenten Informatierecht komen samen om juridische vragen van start-ups en particulieren kosteloos te beantwoorden. Tevens staan gespecialiseerde advocaten de studenten belangeloos bij. Deze combinatie wordt ook wel een ‘law incubator’ genoemd. Daarmee is Clinic de eerste in Europa! Bovendien is Clinic een keuzevak voor studenten van de master Informatierecht, Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam.

Een gewild praktijkvak voor studenten informatierecht

We maken namens Clinic actief deel uit van het internationale netwerk van Europese Law Incubators iLINC en hebben sinds onze oprichting een flinke groei doorgemaakt. De gerenommeerde partnerkantoren maken ons een gewilde stageplek. Toch is er ieder jaar slechts plek voor 12 masterstudenten. Dat vraagt om een strenge selectie. De studenten mogen gebruik maken van een werkruimte in B. Amsterdam, een van de belangrijkste startup-gebouwen van Europa.

Clinic gelooft in de kracht van samenwerking

Als law incubator brengen we verschillende partijen samen. Clinic kan niet bestaan zonder de hulp van maatschappelijk betrokken studenten, advocatenkantoren, start-ups en donateurs. Door samen te werken lukt het ons om gratis juridisch advies te bieden aan minder vermogende particulieren en ICT start-ups. En dat is onze belangrijkste doelstelling.

Samenwerkingen en partners

Clinic gelooft sterk in de kracht van samenwerking. Zo zijn we actief op het internationale platform iLINC. Daar delen we onze inzichten met law incubators van andere universiteiten (Queen Mary University of London, Hans Bredow Institute for Media Research Hamburg en The Brooklyn Law Incubator & Policy of the University of Brooklyn in New York). Maar ook Clinic zelf kan niet bestaan zonder de hulp van maatschappelijk betrokken partners. Met dank aan de belangeloze steun van advocaten en donateurs, lukt het ons ieder jaar weer om met een select gezelschap van 12 gedreven toptalenten gratis juridisch advies te bieden van hoog niveau. De groep met partners blijft maar groeien. Momenteel krijgen we steun van de gemeente Amsterdam, onze 9 partnerkantoren, het Instituut voor Informatierecht en een gezelschap vrijgevige donateurs.

Ook jij kunt deel uit maken van deze groep!

Hoe het platform ontstond

Clinic is een onafhankelijke stichting, naar idee van Christiaan Alberdingk Thijm (advocaat bij bureau Brandeis en docent bij de UvA). In 2008 zag hij een kans om talentvolle masterstudenten te koppelen aan partijen met juridische vragen maar weinig budget. Gespecialiseerd juridisch advies is namelijk vaak van cruciaal belang, maar niet voor iedereen betaalbaar. Anderzijds zag hij hoe net-afgestudeerde juristen steeds vaker gevraagd werd om praktijkervaring. Het werd tijd om een plek te creëren waar de twee elkaar konden ontmoeten.