Dit is hoe het platform ontstond

Clinic is een onafhankelijke stichting, naar idee van Christiaan Alberdingk Thijm (advocaat bij bureau Brandeis en docent bij de UvA). In 2008 zag hij een kans om talentvolle masterstudenten te koppelen aan partijen met juridische vragen maar weinig budget. Gespecialiseerd juridisch advies is namelijk vaak van cruciaal belang, maar niet voor iedereen betaalbaar. Anderzijds zag hij hoe net-afgestudeerde juristen steeds vaker gevraagd werd om praktijkervaring. Het werd tijd om een plek te creëren waar de twee elkaar konden ontmoeten.

De eerste Law Incubator in Europa!

Op het Clinic-platform komen de beste masterstudenten Informatierecht samen om start-ups & particulieren kosteloos te helpen met juridische vragen. Ondertussen kijken gespecialiseerde advocaten belangeloos met ze mee. Een praktijkplek als dit heet een law incubator. En daar zijn we de eerste mee in Europa. Clinic is een keuzevak voor studenten van de master Informatierecht, Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam.

Een gewild praktijkvak voor studenten informatierecht

We maken namens Clinic actief deel uit van het internationale netwerk van Europese Law Incubators iLINC en hebben sinds onze oprichting een flinke groei doorgemaakt. De gerenommeerde partnerkantoren maken ons een gewilde stageplek. Toch is er ieder jaar slechts plek voor 12 masterstudenten. Dat vraagt om een strenge selectie. De studenten mogen gebruik maken van een werkruimte in B. Amsterdam, een van de belangrijkste startup-gebouwen van Europa.

Clinic gelooft in de kracht van samenwerking

Als law incubator brengen we verschillende partijen samen. Clinic kan niet bestaan zonder de hulp van maatschappelijk betrokken studenten, advocatenkantoren, start-ups en donateurs. Door samen te werken lukt het ons om gratis juridisch advies te bieden aan minder vermogende particulieren en ICT start-ups. En dat is onze belangrijkste doelstelling. Neelie Kroes beaamt dit. Met trots presenteren we haar Start-up Delta/Amsterdam als nieuwe partner van Clinic! Onze inzichten delen we met een internationaal netwerk van Law Incubators zodat we ook over de grenzen verschil kunnen maken,

Team Clinic

Ontmoet Team Clinic!

Door de jaren heen is er een dynamische groep ontstaan van betrokken Clinic-ers, Toch delen alle studenten, bestuursleden en alumni een belangrijke eigenschap met elkaar. Bij Clinic moet je het leuk vinden om je eigen winkel te draaien en hard te werken. Allemaal zijn we gedreven enthousiastelingen met een maatschappelijke betrokkenheid. Als dat klinkt als iets voor jou, moet je gauw eens hier kijken. Wellicht selecteren we jou wel voor ons nieuwe team!

Studenten

Coördinator

Bestuur

De Raad van Advies

Alumni

Samenwerkingen en partners

Clinic gelooft sterk in de kracht van samenwerking. Zo zijn we actief op het internationale platform iLINC. Daar delen we onze inzichten met law incubators van andere universiteiten (Queen Mary University of London, Hans Bredow Institute for Media Research Hamburg en The Brooklyn Law Incubator & Policy of the University of Brooklyn in New York). Maar ook Clinic zelf kan niet bestaan zonder de hulp van maatschappelijk betrokken partners. Met dank aan de belangeloze steun van advocaten en donateurs, lukt het ons ieder jaar weer om met een select gezelschap van 12 gedreven toptalenten gratis juridisch advies te bieden van hoog niveau. De groep met partners blijft maar groeien. Momenteel krijgen we steun van de gemeente Amsterdam, onze 9 partnerkantoren, het Instituut voor Informatierecht en een gezelschap vrijgevige donateurs.

Ook jij kunt deel uit maken van deze groep!

Aanmelden als donateur, advocatenkantoor of iets anders?

Klik hier om met ons in contact te komen!

Scope van Clinic

In tegenstelling tot andere rechtswinkels is de Clinic actief op een beperkt gebied binnen het recht. Binnen dit rechtsgebied (de zogenaamde ‘scope’ van de Clinic) kunnen wij uw vragen beantwoorden. Vragen die daar buiten vallen kunnen en zullen we niet behandelen. Ook hebben we een beperkte doelgroep waarbinnen wij vragen beantwoorden. De Clinic is uitsluitend bedoeld voor particulieren en kleine, startende ondernemingen voor wie gespecialiseerde rechtsbijstand te kostbaar is. In dit artikel staat (ruwweg) omschreven welke vragen binnen de scope van de Clinic vallen en welke niet. Bij twijfel kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Rechtsgebied
Vragen aan de Clinic liggen meestal op het gebied van het:

Zaken die wij niet behandelen
Een aantal zaken vallen uitdrukkelijk niet binnen de scope van de Clinic:

  •    Vragen die niet beoordeeld kunnen worden op basis van Nederlands recht.
  •    Zaken die de Clinic niet per email of mondeling over de telefoon kan behandelen.
  •    Vragen die ertoe strekken dat de Clinic een contract, brief of algemene voorwaarden opstelt. Vragen over bepalingen of bedingen uit contracten en algemene voorwaarden worden uiteraard wel behandeld.
  •    Zaken waarvan al duidelijk is dat geprocedeerd zal moeten worden. In dat geval kunt u wel contact met ons opnemen indien u geen advocaat kan vinden.
  •    Vragen met betrekking tot belastingrecht en import of exportheffingen.

Voorbehoud
Aangezien we nauw samenwerken met een aantal advocaten binnen het bovenstaande rechtsgebied, kan het zijn dat wij gedwongen worden door omstandigheden om een zaak niet te behandelen. Dit doen wij onder andere om de vertrouwelijkheid van uw persoonlijke informatie te garanderen. Hoewel wij er naar streven een zo volledig mogelijke dienst aan te bieden, behouden wij ons het recht voor om, in overeenstemming met onze leveringsvoorwaarden, zaken niet te behandelen.

Zie ook

Clinic in de media

De media schrijft graag over Clinic. We worden wel de ‘lawyers of tomorrow’ genoemd. Onze studenten informatierecht houden zich namelijk bezig met een enorm praktijkgericht rechtsgebied. De wetgeving kan zich namelijk nooit zo snel ontwikkelen als dat de tech-industrie dat doet. En wij begeleiden start-ups door die vaak nog onbekende juridische wereld heen. Het aantal nieuwe start-ups blijft internationaal groeien en Amsterdam krijgt daarin een aantrekkende werking, mede door het werk van onze partner Neelie Kroes met haar Start-up Delta/Amsterdam. Wij kunnen je daar alles over vertellen, dus schroom niet om ons een te mailen voor een afspraak! Hieronder vind je voorbeelden van Clinic in de media.

Persbericht

Technopartner Magazine

Emerce.nl

Rechtenstudie.nl

Denieuwereporter.nl

Dutch Directors Guild

Computeridee

Bibliotheek 2.0.

Telegraaf

Financieel Dagblad

NRC Handelsblad

NRC Next

  • Nieuwe rechtswinkel voor bloggers en hyvers (juli 2008)

Nieuws uit Amsterdam