Sinds de invoering van de Wet Van Dam in 2011 zijn de regels rondom het automatisch verlengen van abonnementen voor consumenten flink aangescherpt. Deze wet is bedoeld om consumenten beter te beschermen tegen langdurige contracten waar ze ongewild aan vast blijven zitten.
De kern van de wet is eenvoudig. Na de eerste looptijd mag een abonnement niet meer automatisch worden verlengd voor een vaste periode (bijvoorbeeld nog eens een jaar), tenzij de consument daar expliciet mee heeft ingestemd. In plaats daarvan moet het abonnement worden verlengd voor onbepaalde tijd, met de mogelijkheid voor de consument om maandelijks op te zeggen. De opzegtermijn mag daarbij niet langer zijn dan één maand.
Voorbeeld: Stel je sluit op 1 juli 2022 een jaarabonnement af bij een sportschool, met een opzegtermijn van één maand. Je vergeet op te zeggen en de sportschool verlengt het abonnement automatisch met nog een jaar, waarbij je pas per 1 juli 2024 weer mag opzeggen. Dit is in strijd met de wet. Vanaf 1 juli 2023 had je namelijk het recht moeten hebben om elke maand op te zeggen, met inachtneming van de overeengekomen opzegtermijn.
Deze bescherming geldt uitsluitend voor consumenten. Een consument is iemand die handelt buiten zijn beroep of bedrijf. Het maakt daarbij niet uit of je het abonnement zelf betaalt of een privéadres invult bij het afsluiten. Wat telt is het doel van het abonnement.
Zakelijke gebruikers
Gebruik je een abonnement voor je werk of onderneming, dan val je niet onder deze regeling. Sluit je bijvoorbeeld als zelfstandig therapeut een onlinecursus af die je voor je werk gebruikt, dan ben je juridisch gezien een professionele partij. Zelfs als je met een privéadres hebt aangemeld en het zelf betaalt, kun je je in dat geval niet beroepen op de bescherming van de Wet Van Dam.
Juridische grondslag
De regels rondom stilzwijgende verlenging van abonnementen zijn vastgelegd in artikel 6:236 sub j en artikel 6:237 sub k van het Burgerlijk Wetboek. Deze artikelen maken deel uit van de zogenaamde zwarte en grijze lijst in het consumentenrecht. Daarin staat welke algemene voorwaarden onredelijk (of vermoedelijk onredelijk) bezwarend zijn voor consumenten.
- Artikel 6:236 sub j bepaalt dat een beding waarin een overeenkomst van bepaalde duur met meer dan één jaar stilzwijgend wordt verlengd, onredelijk bezwarend is voor een consument.
- Artikel 6:237 sub k geeft aan dat stilzwijgende verlenging voor onbepaalde tijd alleen toelaatbaar is als de consument te allen tijde mag opzeggen met een opzegtermijn van maximaal één maand.
Is jouw abonnement stilzwijgend verlengd en biedt deze FAQ geen antwoord op jouw vraag? Dien dan een aanvraag in via het aanvraagformulier.