1. Home
  2. Gebruik van media
  3. Ik heb een brief ontvangen dat ik een foto ‘onrechtmatig’ op mijn website heb gebruikt. Wat moet ik nu doen?

Ik heb een brief ontvangen dat ik een foto ‘onrechtmatig’ op mijn website heb gebruikt. Wat moet ik nu doen?

Via Google afbeeldingen of andere websites zijn tal van foto’s te vinden. U mag deze foto’s niet zomaar op uw website plaatsen. Daarvoor heeft u namelijk toestemming nodig van de fotograaf.  

Wij krijgen regelmatig vragen binnen van mensen die van (de advocaat van) Getty Images of het Nederlands fotobureau Hollandse Hoogte een e-mail hebben ontvangen waarin zij worden aangesproken op het ‘onrechtmatig’ gebruik van een foto op hun website. Vaak gaan deze mails gepaard met een schikkingsvoorstel. Negeer deze brief nooit, want de kosten kunnen na verloop van tijd oplopen door bijvoorbeeld incasso- en advocaatkosten.

Welke stappen kan ik ondernemen?

Wij raden allereerst aan om uit te zoeken of de brief afkomstig is van een bestaand advocatenkantoor en of zij bevoegd zijn om op te treden voor Getty Images. Ook is het van belang dat u opzoekt of Getty Images de fotograaf daadwerkelijk vertegenwoordigt. Dit staat vaak vermeld op de website van de fotograaf. U kunt dan lezen dat de fotograaf de rechten van de werken heeft overgedragen aan Getty Images. Daarnaast adviseren wij direct de foto van uw website te verwijderen indien u geen toestemming van de fotograaf heeft ontvangen of voor het gebruik van de foto een vergoeding heeft betaald.  

In elk geval dient u schriftelijk op de brief te antwoorden. Als niet duidelijk is of de afzender van de brief wel het recht heeft om op te treden, vraag dan eerst om bewijs. Als vrij duidelijk is dat de afzender wél bevoegd was, kunt u in de brief proberen om de vergoeding aan te vechten.

Vergoeding

Helaas maakt het geen verschil wanneer u er niet van op de hoogte was dat u de foto niet mocht plaatsen of wanneer u nauwelijks geld heeft verdiend met het plaatsen van de foto. U blijft in beide gevallen aansprakelijk voor de schadevergoeding. Het kan nooit kwaad om dit soort dingen wel te vermelden in de communicatie met (de advocaat van) Getty Images, omdat dit het schikkingsbedrag wellicht kan verlagen. Ook maakt het geen verschil dat u de foto op een website heeft gevonden waarop wordt aangegeven dat de foto ‘rechtenvrij’ is en gratis kan worden overgenomen. 

Tarieven

De tarievenlijst van Foto Anoniem biedt handvatten voor het bepalen van een redelijk schikkingsbedrag. Voor de meest actuele versie van de tarievenlijst van Foto Anoniem verwijzen wij u graag door naar de website van Foto Anoniem. Ook kunt u op de website van Getty Images zien hoe veel de normale vergoeding zou bedragen van de foto die u gebruikt heeft door de proef op de som te nemen. Als u de foto aan uw winkelmandje toevoegt, kunt u kiezen voor hoe lang en op welke wijze u de foto wilt gebruiken. De website geeft dan vervolgens aan welk bedrag u normaal had moeten betalen voor de foto. Dit bedrag kunt u doorgaans aanhouden bij het onderhandelen over het schikkingsbedrag. 

Indien u een schikking heeft getroffen met Getty Images of Hollandse Hoogte, verzoek dan uitdrukkelijk om een ‘vrijwaring voor eventuele andere aanspraken van derden’. Dit is een bewijs dat u heeft betaald en hiermee voorkomt u dat u in de toekomst weer wordt aangeschreven voor het gebruik van dezelfde foto’s. 

Loop uw website na op onrechtmatig geplaatste foto’s

Tot slot willen wij u adviseren uw website goed na te lopen op andere foto’s die u wellicht onrechtmatig geplaatst heeft. De kans is groot dat partijen als Getty Images of het Nederlands fotobureau Hollandse Hoogte u in het vervolg weer weten te vinden. Zij oefenen namelijk regelmatig zoekopdrachten uit op het internet.  

 Dominique Lensink schreef eerder een blog over dit onderwerp. Haar blog treft u hier

Heeft u na het lezen van het bovenstaande toch nog een vraag over een claim van Getty Images, Hollandse Hoogte of een andere partij die fotografen vertegenwoordigt? Dien dan een aanvraag bij ons in via het aanvraagformulier

Geupdate op 23 februari 2020

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Geen zorgen en dien een vraag in!
VRAAG INDIENEN