1. Home
  2. Gebruik van media
  3. Heb ik door een werk aan te passen een nieuw werk gemaakt? Zo ja, kan ik me tegen verveelvoudiging door een ander verzetten?

Heb ik door een werk aan te passen een nieuw werk gemaakt? Zo ja, kan ik me tegen verveelvoudiging door een ander verzetten?

Een verveelvoudiging van een auteursrechtelijk beschermd werk kan op zichzelf ook een auteursrechtelijk beschermd werk worden. Voor het vergaren van auteursrechtelijke bescherming op een werk is vereist dat het werk een eigen oorspronkelijk karakter heeft en dat er sprake is een persoonlijke stempel (creatieve keuzes).  

Je kunt ten aanzien van de bewerking van een auteursrechtelijk beschermd werk, ook weer zelfstandig auteursrechtelijke bescherming krijgen. Of dit zo is, is afhankelijk van de vraag of de bewerking als zelfstandig werk kan worden aangemerkt. Hiervoor dien je te voldoen aan het oorspronkelijke karakter- en het persoonlijke stempel vereiste. Een praktische oplossing zou kunnen liggen in het maken van extra (artistieke) keuzes, om zo verder van het oorspronkelijke werk te staan. Let op: het vergaren van bescherming voor de bewerking  neemt de bescherming van het oorspronkelijke auteursrechtelijke werk niet weg.  

Je kunt ten aanzien van een bewerking van een auteursrechtelijk beschermd werk, ook weer zelfstandig auteursrechtelijke bescherming krijgen. Indien de bewerking niet door de oorspronkelijke maker, maar een derde geschiedt, dan verkrijgt derde dus een zelfstandig auteursrecht ten aanzien van de bewerking. Die derde persoon kan zich dan ook onder andere verzetten tegen openbaarmaking, verveelvoudiging en  aantasting van de bewerking.  De rechten van de derde die de bewerking heeft gemaakt laten de rechten van de oorspronkelijk maker van het oorspronkelijke werk onverlet.  

Heb je na het lezen van het bovenstaande toch nog een vraag over het bewerken van een bestaand werk? Dien dan een aanvraag bij ons in via het aanvraagformulier

Geupdate op 24 mei 2021

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Geen zorgen en dien een vraag in!
VRAAG INDIENEN