Artikel 2 van de Auteurswet bepaalt dat auteursrecht vatbaar is voor gehele of gedeeltelijke overdracht. Het derde lid van dit artikel regelt het aktevereiste: de levering vereist voor gehele of gedeeltelijke overdracht geschiedt bij een daartoe bestemde akte. De overdracht omvat alleen die bevoegdheden die in de akte staan vermeld of die uit de aard en de strekking van de titel noodzakelijkerwijs voortvloeien.
Het belangrijkste doel van het overdragen van auteursrecht, is dat de wederpartij van de overdrager daardoor de exclusieve bevoegdheid krijgt tot de openbaarmakings- en verveelvoudigingshandelingen die voorwerp van de overdracht zijn.
Bij overdracht van auteursrecht komt de nieuwe rechthebbende in de plaats van de oude. Degene aan wie auteursrecht is overgedragen handelt voortaan krachtens een ‘eigen recht’.
Overdracht vereist een daartoe bestemde akte. In de praktijk is dat een schriftelijke overeenkomst waarin duidelijk staat omschreven welke bevoegdheden (exploitatierechten) ten aanzien van welk werk, wordt overgedragen van de rechthebbende aan de verkrijger. De akte wordt ondertekend.
Bij het overdragen van auteursrecht kan voor verschillende mogelijkheden worden gekozen. Het auteursrecht kan geheel of volledig worden overgedragen.
Heb je na het lezen van het bovenstaande toch nog een vraag over het overdragen van auteursrecht? Dien dan een aanvraag bij ons in via het aanvraagformulier!