1. Home
  2. Gebruik van media
  3. Kan ik mijn ‘idee’ beschermen?

Kan ik mijn ‘idee’ beschermen?

Wanneer je een goed idee hebt wil je niet dat de concurrent ermee vandoor gaat. Helaas is het vaak lastig om je idee te beschermen. Idee-bescherming is via het octrooirecht (ook wel bekend als het ‘patentrecht’) het meest volledig. Het verkrijgen van octrooibescherming is evenwel moeilijk (door de inhoudelijke vereisten) en doorgaans kostbaar. Voor bescherming via bijvoorbeeld het auteursrecht moet dit idee of een product dat het resultaat is van dit idee concreet worden uitgewerkt en meer omvatten dan enkel het idee. Dat is omdat de Nederlandse wet het beschermen van louter ideeën via het auteursrecht uitsluit.  

Het kan, in het kader van het versterken van je bewijspositie in een juridisch geschil, verstandig zijn om je ideeën vast te leggen. Er bestaan verschillende mogelijkheden om je idee op een objectief bepaalbare manier vast te leggen. Het is allereerst mogelijk om je idee bij een notaris of het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (hierna BBIE) vast te leggen. Beide opties brengen wel kosten met zich mee.1 Wanneer je deze kosten wil voorkomen biedt een aangetekende brief mogelijk een creatief alternatief. Het idee kun je dan zoveel mogelijk uitwerken en omschrijven, om het vervolgens als aangetekende brief naar jezelf te versturen. Met deze ongeopende brief kun je in de toekomst bewijzen dat je het idee al had. De gesloten envelop, brief en datum geven namelijk aan dat het idee toentertijd al bestond. Daarnaast is het verstandig om een logboek bij te houden. Schrijf hierin alle activiteiten op met betrekking tot je idee.  

Indien je gaat samenwerken met mogelijke investeerders of je idee bespreekt met anderen, is het verstandig om ook schriftelijk afspraken te maken. Je kunt hierbij denken aan een geheimhoudingsverklaring (non-disclosure agreement). Ook moet je oppassen met het openbaren van je idee als je het idee in de toekomst als model of octrooi wilt laten registreren. Een geldige model- en octrooiregistratie vereist namelijk ‘nieuwheid’. Een openbaarmaking van je idee kan nieuwheidsschadelijk zijn, en je kansen op registratie wegnemen. 

Heb je na het lezen van deze FAQ nog vragen? Neem dan contact op met Clinic via ons aanvraagformulier.  

Geupdate op 7 januari 2023

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Geen zorgen en dien een vraag in!
VRAAG INDIENEN