1. Home
  2. Gebruik van media
  3. Een foto die ik gemaakt heb is in een (online) publicatie geplaatst zonder mijn toestemming. Mag dit zomaar?

Een foto die ik gemaakt heb is in een (online) publicatie geplaatst zonder mijn toestemming. Mag dit zomaar?

Op vrijwel elke foto rust auteursrecht. Dit houdt in dat de maker van de foto het exclusieve recht heeft op het openbaar maken en verveelvoudigen van het werk. Verveelvoudigen is bijvoorbeeld het kopiëren van de foto en openbaar maken het plaatsen op een website.  

Beide mogen niet gebeuren zonder toestemming van de auteursrechthebbende (dat is vaak de maker van de foto, tenzij het auteursrecht is overgedragen aan een derde). In principe ook niet wanneer je de naam van de maker erbij vermeldt of de publicatie zonder commercieel oogmerk is. Hierop bestaan enkele uitzonderingen: er zijn gevallen waarin het kopiëren en openbaar maken wel mogen zonder toestemming van de auteursrechthebbende. Dit is wanneer de foto gebruikt wordt als ‘citaat’. Een citaat mag plaatsvinden in het kader van een bespreking, beoordeling, aankondiging of vergelijkbare doelen. Het citaat kan een deel van de foto betreffen of de gehele foto, indien dit geoorloofd is in het licht van het te bereiken doel van het citaat: dit hangt af van de omvang van het citaat ten opzichte van bijvoorbeeld de bespreking ervan. Er mag hierbij niet meer overgenomen worden dan nodig is voor de bespreking. Een foto als versiering voor de (web)pagina gebruiken valt dus niet onder het citaatrecht. Bij een citaat ben je wel steeds verplicht om de bron en de naam van de fotograaf te noemen. 

Je foto mag dus niet zomaar zonder jouw toestemming overgenomen worden.  

Is jouw foto in een (online) publicatie geplaatst en heb je hulp nodig om hier tegen op te treden? Dien dan een aanvraag in via het aanvraagformulier. 

Geupdate op 24 mei 2021

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Geen zorgen en dien een vraag in!
VRAAG INDIENEN