Clinic in… Dublin! Een bezoek aan de Dublin Tech Summit 2018


Woensdag 18 en donderdag 19 april was het dan eindelijk zover. Clinic Law Incubator reisde af naar Dublin om daar de tweede editie van de Dublin Tech Summit bij te wonen. Er stonden mooie sprekers op het programma, dus met veel enthousiasme vlogen wij 17 april van Amsterdam naar Dublin. Wij installeerden ons die dag in een hostel in hartje Dublin en hebben de eerste middag en avond gebruikt om Dublin te verkennen. Het is een heerlijke stad, al helemaal met 20 graden en een strakblauwe lucht. We bekeken de St. Patricks Cathedral en slenterden over het terrein van het mooie Trinity College, om de dag daarna af te sluiten met een ambachtelijk gebrouwen biertje bij The Porterhouse.

Op de woensdag bezochten wij de eerste dag van de Tech Summit. Een aantal talks is in het bijzonder het benoemen waard. Jonathan Reichental, de CIO van Palo Alto, vertelde een inspirerend verhaal over hoe hij de toekomst van onze steden ziet. Naar zijn mening kunnen we door beter na te denken over hoe wij onze steden inrichten de meest actuele wereldproblemen oplossen. Door huizen efficiënter te bouwen kunnen steden bijvoorbeeld energieneutraal worden. Daarnaast voorspelt Reichental dat in 2050 alle auto’s zelfrijdend zijn. Daar houden ze in Palo Alto nu al rekening mee, door autogarages die nu worden gebouwd zo te construeren dat deze makkelijk kunnen worden omgetoverd tot luxe appartementengebouwen.

Het hoogtepunt van de donderdag was een interactieve sessie met de voormalig Secretary of Homeland Security van de Verenigde Staten, Michael Chertoff. Hij was betrokken bij het inrichten van de surveillance strategie na 9/11. Een opvallend standpunt van de heer Chertoff was dat hij het gebruik van artificial intelligence ziet als een mogelijkheid om veiligheid te garanderen zonder ernstige inbreuk te hoeven maken op de privacy van de burger. Hij beargumenteerde dat daardoor geen mensen betrokken zijn bij het analyseren van de data, waardoor de inbreuk op de privacy van individuele burgers kleiner zou zijn. Dit is op zijn minst een gewaagde uitspraak te noemen.

Al met al hebben wij een enorm interessante en inspirerende reis achter de rug en hebben wij met volle teugen kunnen genieten van al het moois dat Dublin te bieden heeft. Een bezoek aan de stad en aan de Tech Summit kunnen wij alle reizigers en techfanaten van harte aanbevelen.

Wij willen graag Brinkhof Advocaten, Simmons & Simmons en het Amsterdams Universiteits Fonds hartelijk bedanken voor het mogelijk maken van ons bezoek aan de Dublin Tech Summit.

Door Pieter Franx