Clinic in… Belfast! Een bezoek aan het Legal Innovation Centre

Na een geslaagde trip naar Dublin is Clinic van 19 tot 21 april afgereisd naar Belfast. Het voornaamste doel van deze reis was het bezoeken van het nieuwe Legal Innovation Centre, opgericht door Ulster University. Het Legal Innovation Centre is een onderzoeksinstituut waar onderzoek wordt gedaan naar innovatie in juridische dienstverlening en verbetering van de toegang tot de rechter. Het instituut werkt nauw samen met de rechtenfaculteit en de faculteit voor computerwetenschappen en techniek van Ulster University.

Wij kregen de kans om een lezing over de nieuwe gegevensbescherming verordening (de Algemene Verordening Gegevensbescherming) bij te wonen. Inspirerende sprekers vertelden ons over de uitwerking van de nieuwe wetgeving in de praktijk. De praktische kijk van de sprekers op de juridische concepten was heel verfrissend na het bestuderen van de concepten op een meer academische wijze op de universiteit. Na een heerlijke lunch en een morning tea vond er een denksessie over de nieuwe wetgeving plaats. Het thema was ‘visualisering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming’. In groepjes hebben we problemen van ondernemers in kaart gebracht die zij kunnen ondervinden als gevolg van de nieuwe wetgeving. Vervolgens hebben we deze problemen gevisualiseerd op papier of op de computer, op een begrijpelijke wijze voor de ondernemers. Visualisering van dergelijke ingewikkelde wetgeving kan een uitkomst bieden voor kleine ondernemers die weinig tot geen verstand hebben van privacy wetgeving. Het was een leerzame geslaagde dag die onze juridische dienstverlening zeker ten goede zal komen.

Naast het bezoek aan het Legal Innovation Centre hebben wij aan een aantal culturele activiteiten mogen deelnemen. Zo hebben we een Mural walking tour gedaan, een indrukwekkende tour langs de muurschilderingen die zijn gemaakt naar aanleiding van de jarenlange politieke spanningen in Noord-Ierland. De gids maakte zelf onderdeel uit van de republikeinen en kon veel vertellen over de terreur in de stad. ‘s Avonds zijn we op sleeptouw genomen door een aantal studenten van de Ulster University voor een diner in een Ierse pub, gevolgd door een ‘wee toast’, een tour op een Ierse bierfiets, en een kroegentocht langs de vele kroegen in Belfast.

Wij willen graag Brinkhof Advocaten, Simmons & Simmons en het Amsterdams Universiteits Fonds hartelijk bedanken voor het mogelijk maken van deze memorabele reis!

Door Nathalie Rodriguez